Waar in de omgeving van Kerkwijk, Delwijnen en Bruchem kan een 10 tot 15 km lang Klompenpad gerealiseerd worden? Over die vraag buigt zich een werkgroep van 7 inwoners. De werkgroep is samengesteld en gestart na de informatieavond over Klompenpaden van woensdag 4 oktober j.l. in het dorpshuis van Kerkwijk. Maar wat is nu eigenlijk een Klompenpad en waarom zouden we dat in hier willen?
Wat is een Klompenpad? Klompenpaden zijn gemarkeerde rondwandelingen met een lengte van 10 tot 15 km in het agrarisch cultuurlandschap. De paden lopen langs idyllische plekken, historische bezienswaardigheden en schilderachtige landschappen en dorpsgezichten. De Klompenpaden brengen de natuur, geschiedenis én het landschap weer tot leven. Ze vertellen het verhaal van de lokale cultuur, het rijke agrarische verleden en het ontstaan van het landschap ter plekke.
Wie leggen deze paden aan? In 2002 werd in Leusden het eerste Klompenpad in gebruik genomen: Het Schutpad. In juni van dit jaar is in Harderwijk het Heyrderpad geopend, het 150ste Klompenpad. Deze paden zijn ontstaan uit een samenwerking tussen de Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht.Deze organisaties werken nauw samen met lokale boeren, landeigenaren, vrijwilligers en gemeenschappen om de paden te onderhouden en verder uit te breiden. De aanleg wordt veelal bekostigd door de gemeente. Voor de aanleg van een Klompenpad in Kerkwijk, Delwijnen en Bruchem heeft de gemeente Zaltbommel een bedrag gereserveerd.
Nieuwe rondgaande routes. Een belangrijk kenmerk bij het realiseren van een Klompenpad is het nastreven van ‘nieuwe openstelling’. Met andere woorden het doel is wandelverbindingen te creëren op plaatsen waar voorheen niet gewandeld kon worden. Daarmee worden niet alleen interessante plekken ontsloten voor de wandelaar, ook verbinden de nieuwe wandelpaden al bestaande paden zodat rondgaande wandelingen mogelijk worden, waar dat voorheen niet het geval was.
Landeigenaren; Voor die ‘nieuwe openstelling’ -en daarmee het tot stand komen van een Klompenpad- is de medewerking van landeigenaren cruciaal. De ervaring bij eerder ontwikkelde Klompenpaden leert dat er bij hen vaak koudwatervrees is. Toch werken inmiddels vele landeigenaren mee aan Klompenpaden, omdat ze trots zijn op hun plek en waarvan ze het verhaal willen vertellen. Een citaat van Wim Ottema(boomkweker te Lienden): “… Je merkt dat niet iedereen voldoende af weet van de sector. Hopelijk kan ik via openstelling van mijn kwekerij voor de wandelaars goodwill creëren voor de sector.“
Behoud van historisch erfgoed en cultuurhistorische elementen. Een Klompenpad geeft nieuwe wandelmogelijkheden voor de lokale bewoners en wandelaars van buiten het dorp. Maar er is meer. De paden bieden toegang tot boerenerven en landgoederen met een rijk verleden, tot historische paden als kerkenpaden en jaagpaden, tot bijzondere landschapselementen zoals oude én nieuwe akkers en tot opmerkelijke gebouwen en andere monumenten, die anders misschien vergeten zouden worden. Deze aandacht helpt bij het behoud ervan. Door deze waardevolle plaatsen met hun verhalen te bewaren en te onderhouden, kunnen de bewoners trots zijn op hun erfgoed en dit delen met bezoekers.
Timo Verbeek, stadsdichter van Harderwijk, heeft het treffend verwoord in zijn gedicht naar aanleiding van de opening van het 150ste Klompenpad:
een ode aan het Klompenpad
lopend op een Klompenpad
stiekem is het donderdag
maar ik zak terug in de tijd
met elke stap die ik zet
na tien stappen een oude wijk
na honderd stappen een boerenstek
na duizend stappen een stuk natuur
waar je niet eerder op hebt gelet
de houten klompenklanken horend
ergens in een ver verleden
terwijl je in je gympies
ploetert door de regen
wat is lopen toch iets moois
zeker als je je pad kan delen
met mensen die net als jou
de taal van wandelingen spreken
dus een toost voor al diegenen
die in elkaars voetsporen mogen treden
op zoek naar avontuur
op Hollands aller mooiste wegen
(Timo Verbeek, stadsdichter van Harderwijk, 2023)
Gebruikte bronnen:
https://www.landschaperfgoedutrecht.nl/klompenpaden/
https://www.wandel.nl/routes/wandelen-over-klompenpaden/
https://slgelderland.nl/info/wandel-eens-een-klompenpad
Infoblad ‘KLOMPENPADEN IN DE GEMEENTE NEDER-BETUWE - Ervaringen van grondeigenaren’