De Zelfstandigheidsfase is vooral bedoeld voor jongeren die doorstromen vanuit de Verblijf en behandelfase van het Perspectiefhuis en een laatste stap willen maken naar zelfstandigheid. Het is een kleinschalige woonvorm midden in de woonwijk, met locaties in Bunnik, Rotterdam, Utrecht, Vlaardingen en Woerden. Omwonende vrijwilligers zijn goede buren.
Voor wie is het Perspectiefhuis?
Voor jongens en meiden vanaf 16+ jaar met meervoudige problemen. Denk aan (een combinatie van) emotionele problemen, gedragsproblemen, problematisch gebruik van alcohol en drugs en/of gamen, schoolproblemen en spijbelen, delinquentie en systemisch problemen.
Perspectief: terugkeer naar huis
In de Zelfstandigheidsfase van het Perspectiefhuis verblijven vooral jongeren die vanuit de eerste twee fasen zijn doorgestroomd. Ook kan het gaan om jongeren die door de thuissituatie tijdelijk uit huis moeten. Voor hen is ambulante hulp thuis niet meer voldoende en een (netwerk)pleeggezin geen optie. De Zelfstandigheidsfase van het Perspectiefhuis is er voor zowel jongeren met perspectief op terugkeer naar huis als voor jongeren die toewerken naar zelfstandig wonen. Ouders zijn nauw betrokken. Ambulant begeleiders werken systemisch, om waar mogelijk terug naar huis te werken.
Begeleiding naar zelfstandigheid
Het Perspectiefhuis is een kleinschalige woonvorm in de wijk. De locatie voor de zelfstandigheidsfase ligt vaak nabij de locatie voor Verblijf en behandeling van het Perspectiefhuis. Opdat de jongere het netwerk dat hij of zij al heeft opgebouwd kan behouden. Denk aan: school, bijbaan en sportclub. De mentor uit de eerdere fasen blijft betrokken als ambulant begeleider. Dat voelt veilig en vertrouwd voor de jongere en zorgt voor continuïteit van de behandeling. De Zelfstandigheidsfase is ook toegankelijk voor jongeren vanaf 16,5 jaar die niet de eerste twee fasen hebben doorlopen.
In de zelfstandigheidsfase krijgt de jongere minder begeleiding dan in de eerste twee fasen. Wel is dagelijks een begeleider aanwezig, in de namiddag en ‘s avonds. Elke jongere krijgt ambulante begeleiding van de mentor. We stemmen het aantal begeleidingsuren af op de behoefte van de jongere. Naarmate de jongere zelfstandiger wordt, bouwen we de begeleiding af. Ook de doelen stemmen we af op de behoeften van de jongere. In elk geval besteden we aandacht aan geldzaken (en het voorkomen van schulden), het opbouwen van een helpend netwerk én aan school of werk. Deze fase is de laatste stap naar begeleid wonen of volledig zelfstandig wonen.