Zoek je een kleinschalige woonvorm voor een jongere met meervoudige problemen? Timon biedt tijdelijk verblijf (24/7) in Perspectiefhuizen. De jongeren werken fasegewijs toe naar terugkeer naar huis of volledige zelfstandigheid, met een vaste behandelaar en omwonende goede buren.
Voor wie is het Perspectiefhuis?
Voor jongens en meiden vanaf 14 jaar met meervoudige problemen. Denk aan (een combinatie van) emotionele problemen, gedragsproblemen, problematisch gebruik van alcohol en drugs en/of gamen, spijbelen, en schoolproblemen, delinquentie en systemische problemen.
Het Perspectiefhuis is er voor jongeren met perspectief op terugkeer naar huis én voor jongeren die toewerken naar zelfstandigheid. Denk aan jongeren voor wie uithuisplaatsing onvermijdelijk is door de thuissituatie. Ambulante hulp is thuis niet meer voldoende en een (netwerk)pleeggezin is geen passende optie. Ook kan het gaan om jongeren die uit de gesloten jeugdzorg komen, een klinisch behandeltraject bij de ggz achter de rug hebben of met de reclassering in aanraking zijn geweest.
Begeleiding naar zelfstandigheid
Het Perspectiefhuis is een kleinschalige woonvorm midden in een woonwijk. Er is plek voor maximaal 6 jongeren per fase. Het gewone leven staat hier centraal, als voorwaarde voor een effectieve behandeling. Begeleiders en jongeren zorgen samen voor een veilig en prettig leefklimaat. Jongeren stromen binnen hetzelfde pand door van fase 1 naar fase 2. Ook dat zorgt voor continuïteit. Een fase duurt gemiddeld ongeveer 9 tot 12 maanden.
Eerste fase
In de eerste fase krijgen jongeren 24-uurs behandeling en verblijf. Zo nodig zetten we ggz-behandeling of verslavingszorg in. We behandelen vanuit competentiegericht werken en met de methodiek Geweldloos Verzet. Ouders zijn nauw betrokken bij het verblijf. Ambulant behandelaren werken systemisch, om waar mogelijk terug naar huis te werken. Lukt dit niet, dan stroomt de jongere door naar de volgende fase van het Perspectiefhuis. Dit is in hetzelfde pand.
Tweede fase
In de tweede fase dagen we de jongeren uit om meer verantwoordelijkheid te nemen over hun leven. Ze krijgen stapsgewijs minder begeleiding, op weg naar meer zelfstandigheid. De jongeren leren zelf hulp te vragen en te plannen. Bij terugval kunnen we de begeleidingsuren weer verhogen. Aan het eind van dit traject kunnen sommige jongeren zelfstandig wonen. Is er toch meer nodig, dan kunnen ze eerst nog doorstromen naar Perspectiefhuis Zelfstandigheidsfase.