Monteur John vertelt over eenzaamheid


Als monteur bij Liander kom ik elke dag bij mensen binnen. Ook bij de mensen die eenzaam zijn of waar andere problemen spelen. Dit valt niet altijd op als je niet achter de voordeur komt, dus organisaties of instanties zijn hier vaak niet bekend. Het komt veel voor, zeker bij mensen die alleen wonen en op leeftijd zijn.

Er zijn klanten waar ik kom, die heel veel moeite doen om ervoor te zorgen dat je wat langer blijft. Bijvoorbeeld een meneer die de opmerking maakt dat de koffie klaar staat, op het moment dat ik net klaar ben met de klus en door wil naar de volgende klant. Ondanks dat ik dan best een beetje haast heb, kan ik het op dat moment niet maken om ‘nee’ te zeggen. Voordat ik het weet, ben ik een half uur verder. Ik weet daarna wel alles te vertellen over zijn relatie en zijn verleden.

 Maar de meest bijgebleven situatie die ik heb ervaren was met een mevrouw van ruim 75 jaar.

Ik moest bij haar overburen zijn voor elektra werkzaamheden. Terwijl ik mijn gereedschap aan het uitpakken ben bij de bus, viel het mij al op dat deze mevrouw door het raam naar mij keek.

2 Minuten later staat ze naast me. Ze vertelt me dat ze een gaslek heeft in haar woning.

Aangezien ik ‘gas en elektra monteur’ ben, leg in mijn gereedschap terug in de bus. Deze situatie kan ik maar beter even meteen checken. Ik pak een LEL-meter (dat is een gas detectieapparaat), ik pak een snuffelaar (een apparaat dat gas kan ‘ruiken’) en ga met deze mevrouw mee naar haar huis.

Volgens mevrouw is het gaslek de bij keuken, daar staat een droger die op gas werkt. Ik ga het controleren. Maar mijn apparatuur registreert niets. En terwijl mevrouw in de keuken bezig is, zoek ik verder.

Ik pers zelf de leiding af, een methode om vanuit de meterkast te meten of er ergens in de woning druk verlies is. Hier vind ik ook niets. Ik ga weer kijken bij de droger en kom tot de conclusie dat deze droger op gas helemaal niet aangesloten is!

Ik vraag aan de mevrouw waarom de droger niet aangesloten is. ‘Deze was wel eens aangesloten’, antwoord ze. ‘Hoelang is deze al afgesloten mevrouw’, vraag ik? Ze antwoordt mij dat deze ongeveer 8 jaar geleden wel was aangesloten. Ze gebruikt nu al lang een elektrische droger.

Maar de koffie en koekjes staan al bijzonder netjes opgesteld, dus ik heb weinig keus en heb een half uur lang geluisterd naar verhalen uit haar verleden.

Een lieve leuke dame zonder gaslek in haar huis. Maar ze wilde echt heel graag een heel klein beetje gezelschap. En daar ging ze heel creatief mee om. 

Een verhaal van John, Liander